Auto verkopen in cornonatijd

Toen de wereldwijde pandemie COVID-19 de VS trof, kwam het hard aan. De meeste mensen die nu leven hebben nog nooit zo’n plotselinge omwenteling meegemaakt. Het grootste deel van de economie kwam tot stilstand. Scholen werden volledig gesloten en gingen volledig op afstand werken. Bedrijven probeerden uit te zoeken hoe ze konden blijven werken. Veel mensen verloren hun baan, terwijl anderen op afstand vanuit huis bleven werken. Maar mensen moeten nog steeds tweedehands auto’s kopen. De pandemie heeft ingrijpende gevolgen gehad voor het kopen van tweedehands auto’s en velen vragen zich af of er een langdurige, permanente verschuiving zal plaatsvinden in de manier waarop mensen tweedehands auto’s kopen. In dit artikel wordt nagegaan hoe dit de komende maanden en jaren zou kunnen uitpakken. Auto verkopen zonder keuring

Auto verkopen in cornonatijd

De pandemie heeft een ongelooflijke impact gehad op de manier waarop mensen allerlei dingen kopen, en dat geldt ook voor de manier waarop mensen auto’s kopen. Doordat veel winkels gedurende langere tijd volledig gesloten waren en de mensen bang waren aan het nieuwe coronavirus te worden blootgesteld, werd er onmiddellijk overgeschakeld op online bestellen. Miljoenen mensen die zich voorheen verzetten tegen online winkelen, omarmden het plotseling, uit noodzaak of uit angst, en kozen voor BOPIS (buy-online-pickup-in-store) of thuisbezorging om overvolle supermarkten te vermijden of andere winkelsluitingen te omzeilen. En ja, meer mensen hebben de afgelopen maanden geprobeerd online auto’s te kopen dan ooit tevoren, ten goede of ten kwade.

De grote vraag is in welke mate deze toename van de e-handel zal aanhouden nadat de pandemie voorbij is. Ongetwijfeld zullen veel mensen opgelucht zijn om terug te keren naar het gewone winkelen in fysieke winkels. Maar er zullen ook veel mensen zijn die, nu ze eindelijk het gemak en de veiligheid van online winkelen hebben ingezien, dit zullen blijven doen, zelfs nadat de pandemie eindelijk is verdwenen. Met andere woorden, e-commerce heeft een enorme pandemische stimulans gekregen, en een deel van die stijging zal een blijvende verandering zijn – we weten alleen nog niet in welke mate deze pandemische effecten op de manier waarop mensen dingen kopen langetermijngewoonten van consumenten zullen worden. Maar we zullen hieronder dieper ingaan op hoe dit tot nu toe heeft uitgepakt voor de markt van tweedehands auto’s.

Effecten op de markt voor tweedehands auto’s

Het kopen van tweedehands auto’s werd zwaar getroffen door de bijna volledige economische stillegging als reactie op de exponentiële toename van het aantal COVID-19 gevallen in de VS aan het begin van de pandemie. Op veel plaatsen werden de auto opkopen serviceafdelingen van autodealers als essentieel beschouwd en mochten zij openblijven, maar de verkoopafdelingen werden als niet-essentieel beschouwd en moesten hun deuren sluiten. In San Diego werd de autoverkoop een maand lang door de federale overheid als niet-essentieel beschouwd, maar dit werd vervolgens gewijzigd zodat ook de verkoopafdelingen van autodealers als essentieel werden beschouwd en weer open konden gaan, op voorwaarde dat zij strikte gezondheids- en veiligheidsprotocollen naleefden om de blootstelling aan en de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken.

Maar de impact van de pandemie op de markt van tweedehands auto’s is niet verlopen zoals velen hadden voorspeld. Als we willen weten welke gevolgen de pandemie op lange termijn kan hebben voor de manier waarop mensen tweedehands auto’s kopen, moeten we rekening houden met het volgende:

De vraag naar tweedehands auto’s: Veel economen en experts in de industrie verwachtten dat de vraag zou instorten en dat de waarde van tweedehands auto’s daardoor sterk zou dalen. Aan het begin van de economische crisis daalde de vraag naar gebruikte auto’s, maar deze daling was van korte duur en kwam al snel weer sterk terug.
Aanbod van gebruikte auto’s: Met de verwachte daling van de vraag naar gebruikte auto’s, veronderstelden velen dat er een overaanbod op de markt zou ontstaan. Maar ook dit is niet gebeurd. In feite is er een ernstig tekort aan gebruikte auto’s ten opzichte van de vraag. Dit is te wijten aan het feit dat de autogroothandel met verminderde capaciteit en vooral online blijft werken, wat voor veel dealers niet goed werkt. Tegelijkertijd hebben veel autoverhuurbedrijven ervoor gekozen hun vloot niet te vernieuwen gezien alle economische onzekerheid, wat nog een knelpunt is in het aanbod van auto’s. En hoe zit het met al die auto’s die op de markt komen omdat Hertz failliet gaat? Die zijn nog niet op de markt gekomen en dat zal nog wel even duren, want zo’n liquidatie vergt een lange weg door de rechtbanken.
Hieruit blijkt maar weer dat de impact van een crisis op een bepaalde productmarkt om allerlei redenen zeer onverwacht kan zijn. We zitten dus midden in een wereldwijde pandemie en hebben een sterke vraag naar tweedehandsauto’s, maar een tekort aan aanbod, die beide de waarde van tweedehandsauto’s opdrijven! Het is bijna precies het tegenovergestelde van wat veel deskundigen eerst voorspelden. Voor een diepere analyse van de gevolgen van de pandemie op de markt voor tweedehands auto’s, zie ons vorige artikel, Heeft de pandemie de waarde van tweedehands auto’s doen kelderen?